Xaricdə təqaüd almaq üçün 5 sadə addım

Xaricdə təqaüd almaq üçün 5 sadə addım

Xaricdə təhsil almağı düşünənlər üçün təhsil və yaşayış xərcləri adətən həm ailələr, həm də tələbələr üçün ən qərarsız məsələlərdən biridir. Hansı ölkədən hansı universitetdə oxumaq istədiklərini seçməli, tələbələr xaricdə təhsillə bağlı intensiv araşdırmalar aparır və bu mərhələdə ən çox maraq doğuran mövzular universitet təqaüdü müraciətləri və təqaüd qurumlarıdır.
Ümumiyyətlə, xaricdə təhsil almaq istəyən tələbələrə təqaüd verən qurumlar 3 növə bölünür:
dövlət təqaüdləri, universitet təqaüdləri və özəl təqaüd müəssisələri.

1. Təqaüd müəssisələri axtarmağa başlayın
Xaricdəki universitetlər və ölkədəki təqaüd müəssisələri müəyyən meyarlara və nailiyyətlərə cavab verən tələbələrə çoxsaylı təqaüd imkanları təqdim edir. Əgər düzgün addımlar atsanız və tələbləri layiqincə yerinə yetirsəniz, əslində təqaüd almaq o qədər də çətin deyil. Ümumiyyətlə, xaricdə təqaüd üçün müraciət etmək istəyənlər üçün müxtəlif təqaüd təşkilatları mövcuddur.

2. Təqaüd ərizəsi haqqında məlumat əldə edin
Təqaüd verən təşkilatlar əsasən aşağı sosial-iqtisadi mənsubiyyətdən olan yüksək nailiyyətli tələbələrə təqaüd imkanlarından yararlanmaqda kömək edir. Bu baxımdan təqaüd verən qurumlar haqqında məlumat alarkən yaşadığınız ölkənin xaricdə təqaüd çərçivəsində olub-olmadığını yoxlamaq faydalıdır. Misal üçün; Böyük Britaniyanın Chevening Təqaüdləri və ya Amerikanın Fulbrayt Təqaüd Proqramları Azərbaycandan gələn tələbələr üçün geniş çeşiddə təqaüdlər, kreditlər və tədqiqat fondları təklif etməklə yanaşı, həm bakalavr, həm də aspirantura təqaüdləri üçün müraciət etmək imkanı təqdim edir.

3. Təqaüd üçün erkən müraciət edin
Xaricdə təqaüdlə təhsil almaq istəyirsinizsə, erkən təqaüd üçün müraciət etməyin həyatları xilas edəcəyini bilmək faydalıdır. Çox vaxt, hətta xaricdə universitet qeydiyyatı üçün, bir il əvvəl edilən müraciətlər və son tarixlər təqaüd müraciətləri üçün də etibarlıdır. Ümumiyyətlə, hökumətlər tərəfindən verilən xaricdəki tələbə təqaüdləri ölkənizdəki səfirliklərin internet saytından izlənilə bilsə də, unutmayın ki, onlar hər il müəyyən tarixlərdə verilir və təqaüd üçün müraciət üçün son tarixləri qaçırsanız, bu şansı əlinizdən qaçırmış olacaqsınız. Həmin il üçün təqaüdlərdən yararlana bil!
Bu tarixləri sizə xatırlatmaq üçün qeydlər aparmağınız çox vacibdir, xüsusən də birdən çox müraciət üçün müraciət etməyi düşünürsünüzsə. Şübhəsiz ki, İnternet vasitəsilə lazımi sənədləri təqdim etməkdə vaxt probleminiz olmayacaq, lakin poçt göndərişləri qəbul edilirsə, bunun üçün tələb olunan vaxtı təşkil etməlisiniz.

4. Xaricdə təhsil almaq fikrindən qorxmayın
Universitetdə təhsil almaq müasir dünyada tələbələr üçün ən böyük tələblərdən biri olsa da, bununla bağlı ehtiyatların olması çox normaldır. Çünki heç vaxt yaşamadığınız bir ölkədə yeni həyata başlamaq, öyrəşdiyiniz mədəniyyət və mühitdən uzaqlaşmaq, xarici dildə təhsil almaq gələcəyiniz üçün atacağınız mühüm addımlardan biridir. Xaricdə təhsil almaq ideyası macəralı bir macəra ola bilsə də, tələbələrin əksəriyyətinin bitərəf olmasında ilk növbədə maliyyə problemləri gəlir. Ancaq ciddi araşdırma aparsanız, bu qorxuların əsassız olacağını görəcəksiniz.
Bu gün Amerika, İngiltərə, Avstraliya kimi dünyanın ən yaxşı və ən bahalı universitetlərinə sahib olan əksər ölkələr beynəlxalq tələbələrin təhsilinə sərmayə qoyur və onlara tələbə təqaüdü və fondları ilə dəstək olur. Eyni zamanda İtaliya, Almaniya, Fransa kimi ölkələr pulsuz və ya aşağı təhsil haqqı ilə tələbələrin xərclərini azaltmağa çalışırlar.

5. Təqaüd üçün necə müraciət etmək olar?
Xaricdə təqaüd üçün müraciət etmək istəyirsinizsə, özünüzü çətin bir təhsil dövründə və rəqabət mühitində tapacağınızdan əmin olun. Çünki əksər ölkələr məhdud sayda bakalavr və magistr təqaüd ərizələrinə müəyyən müraciət meyarları əlavə edir. Bu səbəblə GPA yüksək olmalı, ingilis diliniz sənədləşdirilməli və təqaüd ərizəsi üçün yazacağınız niyyət məktubu həm ön, həm də aspirantura təhsiliniz zamanı bütün tələblərə cavab verməlidir. Xaricdə təqaüd proqramları üçün ümumi meyarlar təhsil alacağınız ölkə və universitetdən asılı olaraq dəyişə bilər.

Xaricdə təhsil ala bilmək, bunun üçün hazırlıq kursları, şərtlər və s. kimi daha ətraflı məlumat üçün STAR COLLEGES-ə müraciət etməyə tələsin!