IB Proqramı haqqında; Xaricdə Təhsil

IB Proqramı haqqında; Xaricdə Təhsil

IB Proqramı nədir?
Beynəlxalq Bakalavr (IB) Proqramı 16-19 yaşlı tələbələr üçün hər tərəfli, universitetdən əvvəl iki illik proqramdır. Bu, tələbələri universitetdə və ondan kənarda müvəffəqiyyətə hazırlayan, yekun imtahanları olan akademik cəhətdən çətin və balanslaşdırılmış təhsil proqramıdır. Bu, tələbələrin intellektual, sosial, emosional və fiziki bacarıqlarını təmin etmək üçün nəzərdə tutulmuşdur.
IB - Beynəlxalq Bakalavr Təşkilatı İsveçrədə qeyri-kommersiya qurumu kimi yaradılmışdır.

IB Proqramının Faydaları Nələrdir?
Tələbələrə analitik düşüncə bacarıqları öyrədilir.
Müxtəlif fənlər üzrə təhsil alır.
Vaxtdan yaxşı istifadə etməyi və düzgün üsullarla öyrənməyi öyrənirlər.
Ali təhsildə faydalı olacaq tədqiqat bacarıqlarını inkişaf etdirir.
İkinci dil öyrənməyə kömək edir.
O, tələbədə tapmaq asan olmayan yuxarıda qeyd olunan IB tələbə profili xüsusiyyətlərini təmin edir.
Bu, özünü cəmiyyətdə yaxşı ifadə etməyə və akademik tədqiqatlardan kənar öyrənməyi təşviq etməyə kömək edir.
Universitet illərində işinizi asanlaşdıracaq esse, nəsr və məqalələr yazmaq təcrübəsi təqdim edir.

IB İmtahan Sualları üçün nələrə diqqət yetirilməlidir?
Beynəlxalq Bakalavr Proqramı üçün tələbələr proqram çərçivəsindəki kursların imtahan sualları ilə maraqlanırlar. İmtahanlar orta məktəb tələbələri üçün öyrənilərək asanlıqla cavablandırıla bilən suallardan ibarətdir. IB imtahanına hazırlıq prosesində kurrikulumdan başqa bir çox sual praktikasına da laqeyd yanaşmaq olmaz.

Təcrübə sualları tələbələrin imtahanda qarşılaşa biləcəkləri suallara hazır olmasını təmin edir. IB proqramına daxil olmaq istəyən tələbələrin Türkiyədə IB diplomu verən dövlət və özəl liseylərində təhsil almaları tələb olunur.

IB Proqramında 6 Əsas Kurslar hansılardır?
Tam IB Diplomunu qazanmaq üçün altı kurs keçməlisiniz:

1-ci Kurs
Dil və Ədəbiyyat Tədqiqatları (Amerikalı tələbəsinizsə, ehtimal ki, İngilis ədəbiyyatı kursu)

2-ci Kurs:
Dilin mənimsənilməsi (xarici dil kursu)

3-cü Kurs
Fərdlər və Cəmiyyətlər (tarix, iqtisadiyyat, coğrafiya və s.)

4-cü Kurs
Elmlər (biologiya, kimya, fizika və s.)

5-ci Kurs
Riyaziyyat

6-cı Kurs
İncəsənət (rəqs, teatr, təsviri sənət və s.)

IB Proqram Şərtləri Hansılardır?
Təbii ki, IB diplom proqramlarına qəbul olmaq üçün tələb olunan şərtlərə cavab verməlisiniz.
IB diplom proqramına 11-ci sinifdə başlayacaqsınızsa, universitetlərə görə dəyişə bilsə də, IB tələbləri aşağıdakı kimi sıralana bilər.
10-cu sinfi müvəffəqiyyətlə başa vurmalısınız.
Diplom ortalamanız ən azı 75/100 olmalıdır.
Ümumi IELTS 6.5. Sizin imtahan balı və ya hər bir qrup üzrə ən azı 6.0 ekvivalenti olmalıdır.

Beynəlxalq Bakalavr dərəcəsini necə almaq olar?
Orta məktəb dövründə alınan IB kursları əsasən proqramın başa çatmasına iki həftə qalmış alınan imtahanlarla tamamlanır. Tələbələr həmçinin IB proqramını başa çatdırmaq üçün buraxılış işi hazırlamalıdırlar. Beynəlxalq Bakalavr Proqramı çərçivəsində kurslar 7 balla qiymətləndirilir.

6 kursdan hər dərsdən 7 bal toplayan tələbə proqramı 42 balla başa vura bilər. Bundan əlavə, IB dissertasiyasını uğurla bitirən tələbələr dissertasiya işindən 3 bal alır və bu ümumi diplom balını təşkil edir. Kurslar və tezis nəticəsində tələbə IB proqramından maksimum 45 bal toplaya bilər. Dünyanın ən nüfuzlu universitetləri qəbul mərhələsində yüksək IB diplom balı tələb edirlər