Xaricdə təhsil almaq üçün tələb olunan imtahanlar

Xaricdə təhsil almaq üçün tələb olunan imtahanlar

Xaricdə təhsil almaq istəyən tələbələrin ən çox qarşılaşdıqları imtahanlar

TOEFL, IELTS, GMAT, GRE, PTE, SAT, SSAT, ACT, LSAT, USMLE, TOEIC, PTE-dir
Bu imtahanların bəziləri tələbələrin yalnız dil biliklərini ölçdüyü halda, bəziləri onların müəyyən bir sahədə biliklərinin ölçülməsinə xidmət edir.
Bundan əlavə, bəzi imtahanlar bölmələrə bölünür və hər sahə üzrə fərqli imtahanlar var.

TOEFL IBT
TOEFL xarici dil imtahanı, xüsusən də ana dili olmayan ingilis dilini bilənlər üçün tələb olunan bir imtahandır. Xaricdə təhsil almaq istəyən tələbələrin ingilis dili səviyyəsini ölçmək üçün hazırlanan imtahandır.
İmtahanda iştirak edəcək tələbələrin balı müəyyən səviyyədən yuxarı olmalıdır.
Çünki tələbələrin ingilis dili səviyyəsi onların dərsləri başa düşmək səviyyəsini müəyyən etmək üçün çox önəmlidir.

IELTS (International English Language Testing System)
İngilis dili təhsilinin verildiyi ölkələrdə təhsil almaq və karyera qurmaq istəyənlərin müraciət etdiyi imtahan növüdür.
IELTS imtahanını ABŞ, Avstraliya, Kanada, İngiltərə və Yeni Zelandiyada qəbul edilir.
Bu ölkələrin bir çox universitetləri və şirkətləri tərəfindən vacib hesab edilir .IELTS imtahanının müddəti 2 il-dir.

GMAT (Graduate Management Qəbul Testi)
Xaricdə təhsil almaq istəyən tələbələr üçün başqa alternativ GMAT imtahanıdır.
Xüsusilə ABŞ-da bizneslə əlaqəli sahələrdə karyera qurmaq istəyənlər üçün imtahandır.

İmtahanın əsas məqsədi:
Bu imtahan imtahan verənlərin ədədi, şifahi və analitik problemləri həll etmək qabiliyyətini ölçür.
Bundan əlavə, bu imtahan insanların ingilis dilindən istifadəsini və oxuduğunu anlama qabiliyyətini yoxlayır.
Karyera qurmaq istəyən tələbələr bu imtahanı verməsi məsləhətdir.

SAT (Scholastic Aptitude Test)
Xüsusilə ABŞ-da təhsil almaq istəyən tələbələr SAT imtahanına üstünlük verirlər.
Həm ABŞ vətəndaşları, həm də Amerika universitetlərinə daxil olmaq istəyən beynəlxalq tələbələr üçün nəzərdə tutulan testin etibarlılıq müddəti 5 ildir. İmtahanda iştirak edənlərin savad və riyaziyyat bacarıqlarını qiymətləndirən SAT imtahanı ABŞ-da təhsil almaq istəyən 175 ölkədən 2 milyondan çox tələbəyə tətbiq edilir.

ACT (Amerika Kolleci Testi)
Orta məktəb şagirdinin kollecə hazır olub-olmadığını müəyyən etmək üçün qeyri-kommersiya təşkilatı ACT tərəfindən idarə olunan standartlaşdırılmış testdir. ACT, son 5 ildən bəri Amerikanın demək olar ki, bütün əsas universitetləri tərəfindən bakalavr pilləsinə qəbul üçün qəbul edilmişdir.

LSAT (Hüquq Universitetinə Qəbul Testi)
ABŞ-da hüquq fakültəsinə daxil olmaq istəyən tələbələr LSAT imtahanını verməlidir.

Hüquq sahəsində karyera üçün vacib hesab edilən bacarıqları ölçür. LSAT mürəkkəb mətnləri başa düşmək və təhlil etmək, məntiqi əsaslandırma və məlumatları qiymətləndirmək kimi bacarıqları ölçmək üçün nəzərdə tutulmuşdur.

GRE (Graduate Record Exam):
Böyük Britanyada xüsusilə mühəndislik və sosial elmlər üzrə aspirantura və magistratura təhsili alacaq şəxslərin verməli olduğu ümumi imtahanlardan biridir .
GRE testi tələbənin riyaziyyat, oxu və esse yazma sahəsində əsas bacarıqlarını ölçür. London Biznes Məktəbi və İngiltərənin Oksford, Kembric və Mançester Universitetləri üçün keçərli olan imtahan balları oxuyacağınız fakültələrə görə dəyişir.

GMAT (Graduate Management Admission Test)
GMAT MBA və ya biznesin idarə edilməsi üzrə magistr proqramlarına müraciət etmək istəyənlər üçün xüsusi olaraq hazırlanmış məzunların idarə edilməsi üzrə qəbul imtahanına aiddir.
Təkcə biliklərinizə deyil, istedad və bacarıqlarınıza baxmaq üçündür. Xüsusilə, GMAT-ın ən çox tələb olunduğu ölkə Amerikadır.

MCAT
Kanadanın ingilis və fransız dillərində təhsil verən təhsil müəssisələrində McMaster, Toronto, Ottawa, McGill kimi universitetlərin tibb fakültələrinə müraciət edəcək tələbələr MCAT imtahan nəticələrini sənədləşdirməlidirlər.